Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος στην “Ε” (14.5.2016)

//Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος στην “Ε” (14.5.2016)

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος στην “Ε” (14.5.2016)

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος στην “Ε”: «Στόχος μας ένα περιφερειακό νοσοκομείο»

«Το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα το φτάσουμε ψηλά», τονίζει ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος μιλώντας στην “Ε” για τις προοπτικές του ιδρύματος. Οραμά του είναι το νοσοκομείο να γίνει το υγειονομικό κέντρο όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και περιστατικά που πριν διακομίζονταν σε άλλα νοσοκομεία να έρχονται σε αυτό της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ηδη οι ενέργειες της διοίκησης κατευθύνονται προς αυτόν το στόχο και το νοσοκομείο ενισχύεται με προσωπικό και νέες ιατρικές ειδικότητες, όπως αυτή του νευροχειρουργού. Εξάλλου η προσθήκη του ορόφου 1.000 τ.μ. πάνω από την Ψυχιατρική Κλινική προορίζεται μεταξύ άλλων και για να στεγάσει μια Νευροχειρουργική Κλινική.

Στις άμεσες προτεραιότητες της διοίκησης είναι και η 24ωρη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, καθώς επίσης ο ιατροτεχνολογικός εκσυγχρονισμός του Χειρουργείου. Επιπρόσθετα, η μετατροπή του ιδρύματος σε ένα έξυπνο ψηφιακό νοσοκομείο και -σε βάθος χρόνου- η δημιουργία ενός Νεογνολογικού Τμήματος θέτουν τις βάσεις για να γίνει το Νοσοκομείο Καλαμάτας ένα μεγάλο περιφερειακό νοσοκομείο. Αλλωστε, οι νέοι οδικοί άξονες και οι μειωμένοι χρόνοι δίνουν τη δυνατότητα γρήγορης διακομιδής περιστατικών από όλη την Περιφέρεια.

– Πόσο δύσκολη υπόθεση είναι η διοίκηση ενός νοσοκομείου σε περίοδο οικονομικής κρίσης;

«Το να διοικείς ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, και μάλιστα σε καιρούς έντονης οικονομικής κρίσης, είναι όντως μια θέση ευθύνης που πέρα των άλλων απαιτεί μεγάλες αντοχές και μεγάλα κουράγια. Και φυσικά, καθημερινά επιφορτίζεσαι με ένα αρκετά μεγάλο ψυχικό και σωματικό φορτίο. Το να υπηρετείς όμως τον συνάνθρωπό σου μέσα από την προσφορά  του ύψιστου αγαθού της Υγείας είναι κάτι που ξεπερνά κάθε εμπόδιο και κάθε δύσκολη στιγμή. Και υπό αυτή την έννοια νιώθω ειλικρινά σαν να ξεκινάω σήμερα αυτόν τον αγώνα προσφοράς στο Νοσοκομείο Καλαμάτας».

– Μπορεί να οργανωθεί ένα νοσηλευτικό ίδρυμα με αυστηρά επαγγελματικά κριτήρια, και ταυτόχρονα αυτή η οργάνωση να είναι φιλική προς τους εργαζόμενους και στους ασθενείς;  

«Πολλές φορές που αναφέρομαι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας χρησιμοποιώ τον όρο “το νοσοκομείο μας”, και αυτό γιατί εκείνη την στιγμή καταθέτω ένα έντονο συναισθηματικό φορτίο που με συνδέει πια μαζί του. Δεν είναι για μένα μια άψυχη και απρόσωπη κτηριακή δομή υγείας κάπου στην Πελοπόννησο. Οχι. Είναι καταρχήν 5 χρόνια σκληρής συλλογικής και δημιουργικής δουλειάς, είναι οι καλές και δύσκολες στιγμές, είναι οι επιτυχίες και οι αποτυχίες, τα συναισθήματα, οι αγωνίες, οι εντάσεις, μα πάνω απ’ όλα είναι οι άνθρωποι που εργάζονται σ’ αυτό, οι συνεργάτες μου, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι πάντες με τους οποίους δίνουμε μαζί καθημερινά τον αγώνα για μια καλύτερη Υγεία στο τόπο μας».

– Διαπιστώνω κάθε φορά ότι μιλάτε με πάθος για το Νοσοκομείο. Ποιο είναι τελικά το όραμά σας για αυτό;

«Το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα το φτάσουμε ψηλά. Και αυτό αποτελεί για όλους εμάς που υπηρετούμε την Υγεία στη Μεσσηνία μια μεγάλη πρόκληση και ένα βαθύ χρέος, εάν θέλετε. Αυτό που λέω δεν είναι κάτι ρητορικό, ούτε ακούγεται πρώτη φορά από μένα. Είναι μια βαθιά συλλογική πίστη που απορρέει από την αγάπη μας για αυτό, από το λειτούργημα που υπηρετούμε, μα κυρίως από την πεποίθηση και την αισιοδοξία μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

– Τι εννοείτε όταν λέτε «θα το φτάσουμε ψηλά»;

«Το Νοσοκομείο μας έχει μεγάλες δυνατότητες και ο στρατηγικός μας στόχος είναι να το καταστήσουμε το υγειονομικό κέντρο όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ενα νοσηλευτικό ίδρυμα που με τις υπηρεσίες που θα προσφέρει θα ξεπερνά κατά πολύ τα στενά γεωγραφικά όρια του Νομού Μεσσηνίας, και θα απευθύνονται σε αυτό περιστατικά από όλη τη Περιφέρεια – πάντα σε συνεργασία με τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Οι νέοι οδικοί άξονες και οι μειωμένοι χρόνοι μάς δίνουν το δικαίωμα πια να κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση».

– Δηλαδή, αν καταλαβαίνω σωστά, μιλάτε για ένα νοσοκομείο περιφερειακού χαρακτήρα. Είναι εύκολο αυτό; 

«Σαφέστατα και πρόκειται για κάτι δύσκολο, αλλά εφικτό. Τα δύσκολα,  προσωπικά, δεν με φοβίζουν. Βέβαια τα αξιολογώ και τα κρίνω. Ξέρετε, η μάχη για καλύτερη Υγεία είναι μια διαρκής και δυναμική διαδικασία  που προϋποθέτει σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα και σχεδιασμό. Και βέβαια το βασικό κριτήριο έχει να κάνει τόσο με την ποιότητα όσο και με το πλήθος των υπηρεσιών υγείας που προσφέρεις. Εμείς λοιπόν, πιστεύω, ως Νοσοκομείο Καλαμάτας, έχουμε όλες τις προδιαγραφές -εφόσον φυσικά υλοποιήσουμε κάποια προαπαιτούμενα- να είμαστε σε θέση να υπηρετήσουμε ουσιαστικά έναν τέτοιο υγειονομικό ρόλο».

– Τι πρέπει λοιπόν, κατά την γνώμη σας, να γίνει επιπλέον;

«Σας τα λέω πολύ κωδικοποιημένα: Πρώτον, η προσθήκη ορόφου 1.000 τ.μ. πάνω από την Ψυχιατρική Κλινική. Δεύτερον, η 24ωρη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου ικανού να αντιμετωπίσει περιστατικά από όλη την Περιφέρεια. Τρίτον, η άμεση σύσταση και πλήρης λειτουργία ενός Νευροχειρουργικού Τμήματος. Τέταρτον, ο ιατροτεχνολογικός εκσυγχρονισμός του Χειρουργείου. Πέμπτον, η μετατροπή του Νοσοκομείου σε ένα έξυπνο ψηφιακό νοσοκομείο. Και έκτον, σε βάθος χρόνου, η δημιουργία ενός Νεογνολογικού Τμήματος, βάζοντας ένα τέρμα στο πλήθος εκατοντάδων διακομιδών το χρόνο και στην απίστευτη ταλαιπωρία πολλών οικογενειών».

– Δεν μου φαίνονται εύκολα όλα αυτά… 

«Εχετε δίκιο, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι κάποια απ’ αυτά θα έχουν ήδη υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς».

– Αλήθεια, από γιατρούς και νοσηλευτές πώς πάμε;

«Στο ιατρικό προσωπικό έχουν βελτιωθεί αρκετά τα πράγματα. Τους τελευταίους μήνες έχουμε ενισχυθεί με περίπου 18 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, και μάλιστα κάποιες απ’ αυτές είναι “καινούργιες” για το Νοσοκομείο μας. Υπολογίζω δε, ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε προσλάβει ακόμη 15. Στο νοσηλευτικό προσωπικό το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενισχυθούμε με 12 νοσηλεύτριες από ΑΣΕΠ και ΚΕΕΛΠΝΟ και με 13 νοσηλεύτριες από μετατάξεις οι οποίες έχουν θετική απόφαση από τα υπηρεσιακά τους συμβούλια».

– Με το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας τι γίνεται;

«Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας όλο μας το ενδιαφέρον εστιάζεται αυτή την περίοδο σε 2 κυρίως άξονες: πρώτον, στην όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της αναδιαρρύθμισης  και, δεύτερον, στην ενίσχυση του ιδρύματος με ιατρικό κυρίως προσωπικό. Την άποψή μου, τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα, για τη σημασία που έχει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας στην ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας αλλά και της Ολυμπίας, την έχω καταθέσει πολλάκις».

– Μόλις πρόσφατα, αποφασίσατε να «διώξετε» τους εργολάβους για την καθαριότητα, την εστίαση και τη φύλαξη. Το σκεφτήκατε καλά; Θίγετε μεγάλα συμφέροντα, έτσι δεν είναι;

«Ναι, έχει γίνει μεγάλη κουβέντα πάνω σε αυτό. Κοιτάξτε, η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι ξεκομμένη, αλλά πηγάζει από τις βασικές αρχές της λειτουργία μας. Εντάσσεται σε ένα πλαίσιο που από τη μία σέβεται και το τελευταίο ευρώ του Ελληνα φορολογούμενου πολίτη, και ταυτόχρονα θέτει στο πυρήνα της καθημερινής μας δράσης τον σεβασμό στον άνθρωπο, στον ασθενή, στον εργαζόμενο. Σας θυμίζω ότι έχουν προηγηθεί τα έργα της ηλιοθερμίας, της αυτοπαραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσεως, η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για προμήθεια ιατροτεχνολογικού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, προχωράμε σύντομα στην αυτοδιαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων και στην αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εργα από τα οποία έχουμε ήδη εξοικονόμηση  1.200.000 ευρώ το χρόνο. Συνεπώς δεν κάνουμε κάτι καινούργιο, απλά η νέα νομοθετική διάταξη που αφορά τις υπηρεσίες outsourcing και που τη θεωρώ μεγάλη τομή, μας άνοιξε την πόρτα προκειμένου να προχωρήσουμε στην αυτονόητη στρατηγική μας επιλογή».

– Τι θα κερδίζει τώρα το Νοσοκομείο και τι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αυτές;

«Το Νοσοκομείο θα κερδίζει περίπου 270.000 ευρώ το χρόνο, θα αφήνει το σύνολο του παραγόμενου πλούτου από τις υπηρεσίες αυτές στον τόπο μας και, κυρίως, θα έχει μια βαθιά ηθική ικανοποίηση ότι σέβεται το αίμα και τον ιδρώτα κάποιων ανθρώπων. Οι εργαζόμενοι θα διπλασιάσουν τις αποδοχές τους και θα βελτιώσουν αισθητά το εισόδημά τους, έτσι ώστε να ζουν με μια σχετική αξιοπρέπεια».- Πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε την έγκριση σκοπιμότητας σε  20 νοσοκομεία της χώρας να εγκαταστήσουν συγκροτήματα αυτοπαραγωγής οξυγόνου. Τι σημαίνει για σας αυτό;

«Σημαίνει πολύ απλά μια μεγάλη ηθική δικαίωση, για κάτι που προχωρήσαμε πρώτοι εμείς πανελλαδικά και καταφέραμε να πείσουμε τους ιθύνοντες για τη σκοπιμότητά του. Το Σύστημα Υγείας μπορεί να εξοικονομήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από αυτή την ιστορία. Σε αυτή την πορεία έχουμε δηλώσει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι θα είμαστε δίπλα σε όποιο νοσοκομείο ζητήσει τη συνδρομή μας μέσα από την εμπειρία μας και την τεχνογνωσία».

– Ακούγεται κατά καιρούς ότι προορίζεστε για κάποιο μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών ή της Πάτρας. Κυρίως αυτό του «Αγίου Ανδρέα» με τα αρκετά προβλήματα απ’ ό,τι ξέρω. Τι απαντάτε;

«Θα σας απαντήσω ειλικρινά. Ναι, υπήρχαν κατά το παρελθόν και σε διάφορες χρονικές φάσεις κάποιες σχετικές σκέψεις από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ωστόσο νιώθω πραγματικά ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ήρθα χθες. Είναι τόσο πολλά ακόμη αυτά που θέλουμε να φτιάξουμε… και επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν θέλω να χάνουμε ούτε μέρα. Πέραν τούτου λοιπόν, δεν με ενδιαφέρει τίποτα άλλο».

– Είστε Αρκάς αλλά και αρκετά χρόνια στη Μεσσηνία. Θα αλλάζατε ποτέ την Αρκαδία με τη Μεσσηνία;

«Κοιτάξτε, η Αρκαδία δεν είναι απλά και μόνο η περιοχή στην οποία ζω. Είναι η πατρίδα μου, είναι ο τόπος που με γέννησε, είναι η μεγάλη μου λατρεία. Αυτό δεν αλλάζει. Την Αρκαδία δεν την αγαπώ απλά μόνο λόγω καταγωγής, αλλά κυρίως λόγω αγωγής, λόγω όσων εκπέμπει αυτός ο πανέμορφος και ιστορικός τόπος. Από την άλλη, πάντα λέω ότι η Μεσσηνία είναι μια μοναδική, παραγωγική και ευλογημένη γη. Μια περιοχή με ιδιαίτερα ξεχωριστές ομορφιές και με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες – οι δε Μεσσήνιοι, άνθρωποι εργατικοί, ευφυείς και δημιουργικοί. Μόνο άνετα λοιπόν μπορώ να νιώθω σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Συνεπώς, όπως αντιλαμβάνεστε, μόνο τυχερό μπορώ να θεωρώ τον εαυτό μου που έχει την τύχη να μοιράζει το χρόνο του καθημερινά σε αυτόν τον ιδανικό συνδυασμό».

2018-10-01T12:55:05+00:00Sat 14.05.2016|Δελτία Τύπου|