Συνέντευξη του Διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας στην εφημερίδα Θάρρος

//Συνέντευξη του Διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας στην εφημερίδα Θάρρος

Συνέντευξη του Διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας στην εφημερίδα Θάρρος

O Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος μιλά σήμερα -στην πρώτη του συνέντευξη στο Θάρρος- για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα του Νοσοκομείου Καλαμάτας αλλά και για θέματα Υγείας στο Νομό Μεσσηνίας.
Για τα όσα έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και για τα μεγάλα έργα υγείας που θα τρέξουν μέσα στη χρονιά.
Χαρακτηρίζει το 2015 κρίσιμο και καθοριστικό για την υλοποίηση και ολοκλήρωση σημαντικών έργων υγείας σε όλη τη Μεσσηνία.
Αποδίδει ως «μυστικό» για την όποια επιτυχία την αγάπη και την πίστη για αυτό που κάνεις, τη διάθεση συνεργασίας και την αντίληψη του σημαντικού ρόλου που επιτελείς και που σχετίζεται άμεσα με την υγεία των πολιτών.
Δηλώνει ότι κάποια από τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται θίγουν και ζημιώνουν ισχυρά συμφέροντα, αλλά αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το όφελος του Νοσοκομείου και του Δημοσίου Συμφέροντος.
Στην ερώτησή μας, αν ύστερα από τόσο έργο νιώθει κουρασμένος απαντά ότι το μόνο που θα μπορούσε να τον κουράσει είναι η μιζέρια, η κουτοπονηριά, η απραξία και η στασιμότητα.
Κύριε Διοικητά για ακόμη μια χρονιά βρεθήκατε στο τιμόνι της Διοίκησης του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Είστε ικανοποιημένος από τα πεπραγμένα της;
Θέλω να είμαι ειλικρινής. Όσο υπάρχουν ανάγκες και όσο υπάρχουν προβλήματα και αδυναμίες, κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι ή να λέει ότι είναι ικανοποιημένος. Πολύ περισσότερο, όταν υπηρετείς το ύψιστο αγαθό της υγείας, που, ως γνωστό, αποτελεί καθημερινά έναν αγώνα, ένα μαραθώνιο με αρχή αλλά χωρίς τέλος.
Ωστόσο, επειδή θέλω να είμαι ακριβής και δίκαιος, πρέπει να πω ότι η περασμένη χρονιά παρουσίασε σε σχέση με τα προηγούμενα υψηλότερους δείκτες αποδοτικότητας και παραγωγικότητας. Το Νοσοκομείο μας και οι άνθρωποί του υπηρετούν και προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.
Ταυτόχρονα προχώρησε ικανοποιητικά ο επιχειρησιακός μας σχεδιασμός, σχετικά με την αναβάθμιση των υποδομών και την υλοποίηση των μεγάλων έργων.
Από την πρώτη στιγμή της έλευσή σας μιλήσατε για το στρατηγικό σας στόχο, για το όραμά σας. Να καταστεί το Νοσοκομείο Καλαμάτας το Υγειονομικό Κέντρο και ο πυρήνας παροχής υπηρεσιών Υγείας όλης της Νότιας Πελοποννήσου. Θεωρείται ότι αυτό έχει επιτευχθεί;
Είναι κοινά αποδεκτό ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μια συλλογική και αποτελεσματική προσπάθεια αναβάθμισης και θέλω να πιστεύω ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικοί και διαχρονικοί στόχοι.
Κατ’ αρχή λειτούργησαν νέα τμήματα που από το 2000 που ήρθε το Νοσοκομείο στο νέο κτίριο παρέμεναν κλειστά. Υλοποιήθηκε η αντικατάσταση και η προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε ποσοστό 80% και κόστους περίπου στα 6.000.000€. Ολοκληρώσαμε την συνολική αντικατάσταση και προμήθεια νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της τάξεως περίπου στα 5.000.000€. Προμηθευτήκαμε νέο ξενοδοχειακό εξοπλισμό και εξοπλισμό μηχανογράφησης που ελάχιστα Νοσοκομεία στη χώρα διαθέτουν. Προχωρήσαμε στην υλοποίηση μεγάλων και καινοτόμων έργων –παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα Νοσοκομεία –με μεγάλα οφέλη στην οικονομία των πόρων.
Ανοίξαμε το δρόμο για την ανάπτυξη του Νοσοκομείου μας με την ολοκλήρωση της μελέτης για τη προσθήκη ενός ορόφου 1.000τ.μ πάνω από τη Ψυχιατρική Κλινική.
Όλες αυτές οι παρεμβάσεις, λοιπόν, αλλά και άλλες πολλές που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα, υπηρετούν ακριβώς αυτό το στρατηγικό στόχο που έχουμε εξ αρχής θέσει.
Βέβαια, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Βρισκόμαστε όμως στη σωστή κατεύθυνση και μην ξεχνάμε ποτέ ότι όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν και υλοποιήθηκαν μέσα στην πιο μεγάλη και δύσκολη οικονομική και κοινωνική κρίση που γνώρισε ο τόπος μας κατά την μεταπολιτευτική περίοδο. Αυτό νομίζω ότι κάτι λέει.
Σας ρωτώ ευθέως: ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Νοσοκομείο και πως σκέφτεται να το αντιμετωπίσετε;
….και σας απαντώ ευθέως: ο στόχος είναι να προσληφθούν μέσα στη χρονιά 10-15 μόνιμοι γιατροί και 20 μόνιμες νοσηλεύτριες. Την τεχνογνωσία και τα αντανακλαστικά – εφόσον μας δοθεί το πράσινο φως από το Υπουργείο Υγείας– ώστε να τρέξουμε και να ολοκληρώσουμε τάχιστα τις κρίσεις των ιατρών, νομίζω ότι τη διαθέτουμε και αυτό άλλωστε το έχουμε αποδείξει και στο πρόσφατο παρελθόν. Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με κάνουν να είμαι αισιόδοξος ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί.
Χρόνια τώρα το Νοσοκομείο Καλαμάτας έμοιαζε με «ξέφραγο αμπέλι» και με συχνά κρούσματα κλοπών. Το τελευταίο διάστημα δεν εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα. Μάλιστα σου δίνει την εικόνα ενός καλά φυλασσόμενου χώρου. Έχουν γίνει κάποιες ενέργειες;
Έχετε απόλυτο δίκιο. Ήταν ένα θέμα που μας είχε ταλαιπωρήσει και μας είχε στεναοχωρήσει πολύ. Αποφασίσαμε να κινηθούμε δραστικά και προχωρήσαμε στην υλοποίηση κάποιων ουσιαστικών παρεμβάσεων. Αρχικά ενισχύσαμε το προσωπικό φύλαξης κατά την διάρκεια όλου του 24ώρου και στη συνέχεια εγκαταστήσαμε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με δυνατότητα παρακολούθησης του εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου, τόσο από το Νοσοκομείο όσο και έξω απ’ αυτό.
Θέλω να πιστεύω ότι το πρόβλημα έχει λυθεί σε μεγάλο βαθμό και το παρακολουθούμε καθημερινά.
Χρόνια θυμάμαι να λέγεται ότι ο χώρος των Επειγόντων Περιστατικών δεν είναι και τόσο λειτουργικός όσο θα έπρεπε. Σε αυτό το θέμα γίνεται κάτι;
Σωστά. Είναι μια ακόμη χρόνια αδυναμία του Νοσοκομείου μας που έφτασε ο καιρός όμως να λάβει τέλος. Τον άλλο μήνα το ΕΚΑΒ μεταφέρεται στο χώρο κοντά στο ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας και ο χώρος του ΤΕΠ πραγματικά θα «ανασάνει». Η στέγαση του ΕΚΑΒ θα γίνει σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας και πραγματικά θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά για αυτό. Ήδη οι εργασίες επισκευής εκεί από ότι γνωρίζω έχουν ξεκινήσει.
Ταυτόχρονα, από την πλευρά μας έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη για μία συνολική αναδιαρρύθμιση του χώρου του ΤΕΠ που θα το καταστήσει πιο λειτουργικό και πιο «φιλόξενο».
Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε να «φιγουράρει» το Νοσοκομείο Καλαμάτας στον Αθηναϊκό Τύπο και τα Περιοδικά Υγείας για το μεγάλο έργο της παραγωγής οξυγόνου. Αυτό σημαίνει κάτι για εσάς;
Αποτελεί μια βαθιά ικανοποίηση και εάν θέλετε και μία περηφάνια για το γεγονός ότι ένα μεσαίο επαρχιακό Νοσοκομείο όπως το δικό μας, καταφέρνει και υλοποιεί τέτοια έργα «ανοίγοντας» το δρόμο και για τα άλλα Νοσοκομεία της χώρας.
Αυτό ξέρετε δεν είναι τόσο εύκολο και απλό. Απαιτεί σκληρή δουλειά και κυρίως βούληση και πίστη. Είναι σαφές και αυτονόητο ότι τέτοια έργα θίγουν και χτυπούν ισχυρά συμφέροντα.
Είμαι πραγματικά υπερήφανος για τους συνεργάτες μου της Τεχνικής και Διοικητικής υπηρεσίας πάνω στο θέμα αυτό.
Ποια είναι τα μεγάλα έργα που έχετε δρομολογήσει στο Νοσοκομείο το αμέσως επόμενο διάστημα;
Σε 20 ημέρες ξεκινά το μεγάλο έργο της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης συνολικού προϋπολογισμού 1.650.000€. Το Νοσοκομείο μας εξωτερικά θα βαφεί με ψυχρά υλικά (χρώματα ενεργειακής εξοικονόμησης) και θα μονωθούν όλα τα δώματα της οροφής. Πραγματικά μεγάλο έργο. Η ολοκλήρωσή του θα καταστήσει το Νοσοκομείο μας ένα πραγματικό και ξεχωριστό στολίδι.
Επίσης, αναμένουμε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας την ένταξη σε κοινοτικό πρόγραμμα μιας νέας πρότασής μας συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000€.
Μιας πρότασης -ενός πρότυπου επιδεικτικού έργου- που περιλαμβάνει την στέγαση όλων των χώρων parking και τοποθέτηση σε αυτά φωτοβολταικών πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οικονομία πόρων. Επίσης την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων με τύπου led και βέβαια ενός έργου γεωθερμίας.
Τέλος, άμεσος μεγάλος μας στόχος αποτελεί η ένταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου της προσθήκης ορόφου πάνω από την Ψυχιατρική Κλινική. Το έργο αυτό πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει μέσα στο 2015 και για αυτό θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Θυμίζω ότι πρόκειται για έργο της τάξεως των 3.000.000€.
Θεωρείστε από κύκλους του Υπουργείου Υγείας και γενικότερα στο χώρο της Υγείας, πετυχημένος manager που σας χαρακτηρίζει υψηλός βαθμός αποτελεσματικότητας. Που νομίζεται ότι οφείλετε η επιτυχία σας;
Εγώ θεωρώ ότι πρόκειται για μια συλλογική επιτυχία από ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν αυτό που κάνουν, έχουν όρεξη για δουλειά και αντιλαμβάνονται την μεγάλη σημασία του ρόλου τους, να υπηρετούν δηλαδή την Υγεία των Πολιτών και να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες στο συνάνθρωπό τους. Νομίζω, λοιπόν, ότι στην ύπαρξη αυτών των χαρακτηριστικών κρύβεται και το μυστικό της όποιας επιτυχίας.
Με την ιδιότητα του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας θεωρείτε κρίσιμη χρονιά το 2015 για την ολοκλήρωση των έργων-υποδομών Υγείας σε επίπεδο Νομού;
Σαφέστατα. Και θα έλεγα μάλιστα ότι είναι η πλέον κρίσιμη με την έννοια ότι δε θα πρέπει να χαθεί ούτε μέρα. Μια σειρά έργων που είναι σε εξέλιξη και είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2015. Διότι μην ξεχνάμε ποτέ ότι το πρόγραμμα βαίνει προς το τέλος του και «παραμονεύουν» και οι απεντάξεις. Ωστόσο, είμαι πεπεισμένος και αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.
Σε ποια έργα αναφέρεστε;
Τα Χριστούγεννα του 2015 θα πρέπει να μας βρουν έχοντας ολοκληρωθεί, η Αναδιαρρυθμιση του ισογείου του Νοσοκομείου της Κυπαρισσίας προϋπολογισμού 1.250.000€, η κατασκευή των Περιφερειακών Ιατρείων Πεταλιδίου, Μεθώνης και Βλαχόπουλου καθώς και η ένταξη και υλοποίηση της κτιριακής και ηλεκτρομηχανολογικής αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων.
Είστε απ’ αυτούς που καθημερινά δουλεύουν πολύ και σκληρά. Από τις 7 το πρωί οι μηχανές σας είναι στο φουλ. Νιώθετε κουρασμένος;
Αυτό που με κουράζει αφάνταστα είναι η απραξία, η ανικανότητα, η κουτοπονηριά και ο ωχαδελφισμός.
Απεναντίας αυτό που με ξεκουράζει και που μου δίνει δύναμη για τη συνέχεια είναι η δημιουργικότητα, η πρόοδος, η συνεργασία και η συνέργεια και κυρίως η καθημερινή προσπάθεια για τη βελτίωση στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους συνανθρώπους μας.
Για να σας απαντήσω λοιπόν ξεκάθαρα, μαζί με τους συνεργάτες μου ανήκω στη δεύτερη κατηγορία και υπό αυτή την έννοια αντιλαμβάνεστε ότι μπροστά μας έχουμε πολλή δουλειά ακόμη.

2018-11-29T15:21:24+00:00Wed 18.02.2015|Δελτία Τύπου|