Εντυπωσιακή η συμμετοχή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας σε εκδήλωση του Νοσοκομείου για τη δωρεά μυελού των οστών”

//Εντυπωσιακή η συμμετοχή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας σε εκδήλωση του Νοσοκομείου για τη δωρεά μυελού των οστών”

Εντυπωσιακή η συμμετοχή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας σε εκδήλωση του Νοσοκομείου για τη δωρεά μυελού των οστών”

Καλαμάτα 19/12/2014

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

Τηλ.: 27213-63190
Fax.: 27210-33666

e-mail:gram.manager@nosokomeiokalamatas.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Φωτεινό παράδειγμα ανθρώπινης προσφοράς η συμμετοχή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην εκδήλωση για τη δωρεά μυελού των οστών»

Στις 17 Δεκεμβρίου 2014 στο 9ο Δημοτικό Σχολείο πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ομιλία για τη δωρεά μυελού των οστών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Διευθυντή του σχολείου κου Οικονομόπουλου Δημήτρη , του διδακτικού προσωπικού σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και την πρόεδρο κα Παυλικάκη Ελένη. Στην όλη εκδήλωση καταλυτικό ρόλο έπαιξε η κα Κατσαρού Ελένη.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Διευθυντής του Αιματολογικού Τμήματος κος Αδαμόπουλος Ιωάννης ο οποίος τόνισε ότι η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων μπορεί κυριολεκτικά να σώσει τη ζωή ασθενών, που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, όπως λευχαιμία, απλαστική αναιμία και μεσογειακή αναιμία. Γι’ αυτό το λόγο, είναι επιτακτική η ανάγκη για τη χώρα μας να αναπτυχθεί η δωρεά μυελού και ομφάλιου αίματος σε Δημόσια Τράπεζα.

Πολλά νοσήματα που μέχρι πρότινος ήταν μοιραία, όπως η λευχαιμία, μπορούν σήμερα να αντιμετωπισθούν με την αντικατάσταση του μυελού των οστών του πάσχοντα με αιμοποιητικά κύτταρα, που λαμβάνονται από το μυελό, το αίμα ή το ομφάλιο αίμα ενός άλλου ανθρώπου, συμβατού αδελφού ή εθελοντή δότη. Η πιθανότητα εύρεσης συμβατού με τον ασθενή αδελφού είναι μόνο 30%, γεγονός που κάνει φανερή την ανάγκη ύπαρξης μιας μεγάλης Δεξαμενής Εθελοντών δοτών, ώστε όλοι οι ασθενείς που χρειάζονται αλλογενή μεταμόσχευση να μπορούν να έχουν αυτή την ευκαιρία.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε και στη χώρα μας ότι μπροστά στην αρρώστια, εμείς και οι άλλοι είμαστε όλοι μέρος μιας αλυσίδας. Προσφέροντας εθελοντικά για κάποιον άλλο προσφέρεις τελικά στο δικό σου άνθρωπο ή στον εαυτό σου. Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία αλλά μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης, μιας έννοιας που στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς που ο ατομισμός και η ιδιώτευση έχουν αναχθεί σε αξίες της εποχής, γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρη.

Η προσέλευση των γονέων και των δασκάλων ήταν αθρόα και η προσφορά για εγγραφή στην παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών μαζική. Μετά την ενημέρωση έγινε εγγραφή 48 δοτών.

Η εθελοντική συνείδηση όλων των παραγόντων του 9ο Δημοτικού Σχολείου θα πρέπει να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα ανθρώπινης προσφοράς για όλους τους συμπολίτες μας γιατί όλοι μπορούμε να γίνουμε εθελοντές. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή θέληση, ευαισθησία, ανθρωπιά. Μπορούμε να δώσουμε ελπίδα για ζωή προσφέροντας ένα μικρό μέρος από τις γνώσεις μας, ελάχιστο χρόνο από το χρόνο μας, ένα κομμάτι από τον εαυτό μας.

2018-11-29T15:40:43+00:00Fri 19.12.2014|Δελτία Τύπου|